Translate

יום רביעי, 28 בפברואר 2024

מגדל דוד מוזיאון ירושלים והמפעל מציגים: אסכולת ירושלים – 100 שנות אמנות בעיר/ מאת שרית יוכפז


 

מגדל דוד מוזיאון ירושלים והמפעל מציגים:

אסכולת ירושלים – 100 שנות אמנות בעיר

שתי תערוכות "אסכולת ירושלים" מאפשרות לצפות לראשונה באמנות ירושלמית שהתגבשה לאורך מאה שנות יצירה, ובדימוי של העיר כפי שיצרו אותו אומניה

אירוע פתיחה: 7.3.2024

18:00  מגדל דוד מוזיאון ירושלים  |  20:30 המפעל

מאת שרית יוכפז 

 

בגלריה במבנה הכניסה החדש במגדל דוד מוזיאון ירושלים, ובמבנה "המפעל", ייפתחו ב-7.3 צמד התערוכות "אסכולת ירושלים", המאפשרות לראשונה לצפות ברצף האמנות הירושלמית שהתגבשה לאורך  למעלה ממאה שנות יצירה, ובדימוי של העיר כפי שהוא משתקף ביצירתם של אמניה.

'רוח אבן' התערוכה הראשונה בצמד, מציגה את ראשיתה של האמנות העברית בירושלים עד לשנות ה-50 של המאה העשרים. זוהי תערוכת מחווה ל"ימי מגדל דוד", תערוכות האמנות העברית הראשונות בארץ ישראל אשר הוצגו בדיוק באותו מקום - מצודת מגדל דוד, לפני כמאה שנים. התערוכה השנייה המוצגת במפעל, מכונה "שטח הפקר", ומציגה אמנות עכשווית בירושלים משנות החמישים ואילך.

התערוכות מוצגות בשניים ממוסדות התרבות החשובים בעיר– מגדל דוד, על כל משמעותו הסמלית וההיסטורית, והמפעל, מוסד עכשווי לתרבות ולאמנות רב תחומית מתחדשת ושיתופית. במסגרת התערוכות ניתן לחזות ביותר ממאה יצירות מקור, מוצגים וחפצים, כרזות ועוד, ולעקוב אחר רצף השתנות הביטוי האמנותי בעיר המרתקת והמורכבת.

ירושלים, עיר של הפכים וסתירות, סיפקה מאז ומעולם לאומניה כר נרחב ועשיר לפעולה ולהתייחסות. האמנות הירושלמית מתאפיינת בקצוות, ולעיתים קרובות אף מצליחה לעשות את הבלתי אפשרי ואוחזת בכל הקצוות בעת ובעונה אחת: ירושלים של עבר ושל הווה, עתיקה ומודרנית, מקומית ואוניברסלית, עברית ורב תרבותית, מזרחית ומערבית, עיר של חורבן וגאולה בו זמנית. דווקא בשל המתחים הרבים המתקיימים בה, הצליחה ירושלים ליצור מסורת אומנותית החוצה זהויות, מדינות ויבשות, ומייצרת גם היום רגשות עזים.

שתי התערוכות תחת השם 'אסכולת ירושלים', להן נערכו מחקרי עומק ואיסוף של יצירות אמנות נחבאותנאצרו עוד לפני השבעה באוקטובר, אך נראה כי הרלוונטיות שלהן מקבלת משנה תוקף נוכח מוראות המלחמה: לצד השאיפה של האמנות והאמנים לעמוד בקו אחד עם ערכים בין לאומיים וכלל אנושיים, התערוכה משקפת את המציאות המורכבת והמשברים החוזרים ונשנים, את המתח בין הפלגים השונים באוכלוסייה, את המאבק הניטש תמידית בין מרכז ושוליים על הניסוח של ערכי החברה הישראלית, וכן את הלחץ מפנים ומחוץ לתיקונה של מערכת היחסים המורכבת בין ערביי ארץ ישראל והפלסטינאים, לבין מדינת ישראל.

 

שתי התערוכות בוחנות את תפקידה של האמנות בשדה הציבורי הישראלי, ושואלות כיצד ירושלים, בירת ישראל, היא זירה של התחדשות תרבותית, והתגייסות לאומית מחד גיסא, וזירה ביקורתית המשקפת ומגיבה לפרקים חשובים ואף למשברים בתולדותינו מאידך גיסא. זהו הסיפור הנאסף והמצטבר של עברנו וההווה המתמשך של מציאות חיינו, ומגולם אף במופע האומנותי ביחסי הגומלין בין יום יום למשבר. באותה מידה, מאפשרת האמנות למתבוננים נחמה וחופש בפרשנות וביכולת לדמיין מציאות אחרת.

תערוכת אסכולת ירושלים במגדל דוד מוזיאון ירושלים:

התערוכה במגדל דוד- 'רוח אבן' שאצרה טל קובו בוחנת את חמישים השנים הראשונות של האמנות העברית בירושלים, מתקופת העלייה הראשונה ועד קום מדינת ישראל. הפגישה עם ירושלים הממשית באה לידי ביטוי באומנותם, בכתביהם ובתולדות חייהם של אמני התקופה. פעולתם ניכסה מחדש את ירושלים המקראית אל חיק העם הנבחר וניסחה ירושלים חדשה ברוח האידיאולוגיה הציונית והתנועות המודרניסטיות של האמנות באירופה. באמנותם הייתה ירושלים מושא לתשוקה וכמיהה, אך גם נושא של מחקר וגילוי בחיפוש מתמיד אחר שפה וצורות עבריות חדשות. 'רוח אבן' היא מחווה לתערוכות הראשונות של אומנות עברית בארץ ישראל, שהוצגו במגדל דוד בתקופת המנדט הבריטי, מאז שנת 1921 ועד לשנות ה- 30 של המאה ה- 20.

לצד זאת, חושפת התערוכה את הסדקים בנרטיב הקנוני של תולדות האמנות העברית בירושלים, ונותנת במה למשברים חברתיים ותרבותיים שתססו מתחת לפני השטח. לצד אמנים שהפכו לאגדה כבוריס שץ, אירה יאן, מרדכי ארדון, ראובן רובין, אנה טיכו ורבים נוספים, מוצגות יצירותיו הייחודיות של אמן בצלאל הנשכח, אחד מן האמנים הבודדים ממוצא ספרדי-סלוניקאי, נחמיה בדרשי; יצירותיהן של האמנית הרב תחומית הווירטואוזית אלזה לסקר שילר ושל האמנית גרטה וולף קרקואר, המעוררות שאלה אודות מקומן של אמניות נשים בתוך הקנון; כמו כן, מופנה זרקור ליצירתו ולתרומתו הגדולה של האדריכל ירחמיאל שכטר, מקים המחלקה לכתב בבצלאל החדש, פורץ דרך שהעמיד והשפיע על דורות של טיפוגרפים ישראלים. יצירות אלו מלוות בתערוכה בסרטים חדשים והיסטוריים, וכן בקטעי ספרות, שירה והגות, שנכתבו בירושלים באותן השנים.

אמנים: בוריס שץ, זאב רבן, אירה יאן, אבל פן, נחמיה בדרשי, לודוויג בלום, אהרון שאול שור, שמואל חרובי, שמואל לוי אופל, יוליוס יותם רוטשילד, ראובן רובין, ציונה תג'ר, יוסף זריצקי, לודוויג בלום, מירון סימה, יעקב שטיינהרט, אדולף ברמן , מרדכי ארדון, אלזה לסקר שילר, אנה טיכו, גרטה וולף קרקואר, לאופולד קרקואר, יעקב שטארק, ירחמיאל שכטר, מאיר גור אריה, פרידל שטרן, רות שלוס, רודי דייטש, זבדי שלמה, גרד רוטשילד,

אסכולת ירושלים ב"המפעל"

החלק השני של התערוכה המכונה "שטח הפקר" שאצר ד"ר אלעד ירון בוחנת מהי אמנות ירושלמית עכשווית, את אופי הקשר שלה למרחב ולהיסטוריה, להתקבצות קולקטיבית ולפעולה חברתית אזרחית. התערוכה מוצגת בקומת הגלריה של המפעל ומציגה עשרות עבודות אמנות, ותיעוד היסטורי של פעולות אמנות מכוננות, שנעשו בירושלים משנות השישים ועד 2023.

התערוכה מבקשת להציע קריאה מחודשת ולהתבונן לעומק בזירת האמנות האלטרנטיבית שפורחת בעיר מאז שנות השישים ועד לימינו. זירה שהפכה לאחרונה לרלוונטית במיוחד. בירושלים נוסדה אמנות שהיא מקומית במובן העמוק של המילה. כזו שמחוברת מצד אחד לירושלים ההיסטורית, הנחלמת והאידיאלית, ומצד שני פועלת ב"עיר של מטה", ביחס להתרחשויות הפוליטיות, הדתיות והחברתיות העכשוויות.

התערוכה שטח הפקר בתמיכתה של הקרן לירושלים. כהמשך חי של התזה אותה בוחנת התערוכה שטח הפקר מוצגות בקומת הקרקע של המפעל שתי התערוכות: קווי תפר ופרצה שמהוות דוגמה חיה למהי אמנות ירושלמית ולאופני הפעולה האלטרנטיביים שהיא מאפשרת.

אמנים: חנאן אבו-חוסיין, אתי אברג'יל, שרון אברהם, אברהם אופק, יעל אורן, סרגי אנגל, נעה ארד-יאירי, אמיר בולצמן, יודה בראון, גבי ושרון מציגים, ענת גולן, עדינה בר-און, גיא דוד ברילר, דוד כהן־וולין, איתמר המרמן, שלמה וזאנה, מאשה זוסמן, זיק, יוסי חביליו, צבי טולקובסקי, יובל יאירי, נעם כוזר, דוד (דוכי) כהן, עינת לידר, מוטי מזרחי, עציון מזרחי, מוסללה, בית הספר מוסררה, גרי מרקס, משקוף, אבי סבח, ינאי סגל, סלה-מנקה, יותם קלנר, אורי רוזנווקס, שגרירות אירן בירושלים, בן שיר, יעל בוכבינדר-שמעוני.

אילת ליבר, מנכ"לית מגדל דוד מוזיאון ירושלים: 'אסכולת ירושלים'- רוח האבן, היא התערוכה הראשונה הפותחת את הגלריה החדשה לתערוכות מתחלפות בביתן הכניסה ע"ש אנג'לינה דרהי במגדל דוד מוזיאון ירושלים.  אך סמלי הוא שחלל התערוכה החדש והמודרני שבנייתו הושלמה לאחרונה שוכן סמוך למקום בו נבנה לפני יותר ממאה שנה 'ביתן בצלאל' . אירועי האמנות והתערוכות שהתקיימו בימי המנדט הבריטי  במגדל דוד עוררו התרגשות רבה וסימלו את תחייתו המחודשת של העם היהודי בארצו. היום, כמאה שנה אחרי, נפרשת בין 'המגדל' ל'מפעל' תמונה מרהיבה של חילופי המשמרות באמנות המקומית, המאפשרת מבט מעמיק אל תפיסת העולם והזהות המשתנה תדיר, הן של ירושלים והן של אמניה.

טל קובו, אוצרת התערוכה 'רוח אבן' בגלריה בביתן הכניסה החדש במגדל דוד מוזיאון ירושלים: רבים מן החוקרים דנו בשאלה האם ניתן להגדיר את "אסכולת ירושלים" בתולדות האמנות הישראלית. אם לא היה סימן שאלה, לא היה במה לדון לאורך עשורים ארוכים. נראה כי "אסכולת ירושלים" היא תופעה שיש להכיר בקיומה ובתרומתה לשדה האמנות הישראלי. החל מראשית המאה ה-20 ועד לימינו, האמנים הירושלמים ויצירתם נוגעים בעצבים החשופים של הזהות היהודית והישראלית. במבט רטרוספקטיבי, נראה כי הפעולה האומנותית הירושלמית, היא בעלת מאפיינים ברורים, בה ירושלים עצמה היא בעלת תפקיד חשוב: ירושלים הרוחנית הקדושה, לצד ייחודם של היום יום בעיר ו"רוח התקופה", שהשפיעו באופן מכריע על האמנים שיצרו בעיר בעבר ויוצרים בה גם היום

נטע מייזלס, מנכ"ל "המפעל": תערוכות "אסכולת ירושלים" מביאות תמונה של עיר, פרוסה מסיפורה של ירושלים, מבעד לעיניהם וקולם של אמניה. מבעד לניסיונות, הכישלונות וההצלחות, לא רק לפעול בעיר, אלא לפעול עליה כקנבס. האפשרות הזו, המגולמת גם בתערוכות המשלימות הנפתחות במפעל - "פרצה" ו"קווי תפר" - מציעה קריאה חיה לכל תושב ותושבת, להשתתף בעיצוב העיר בה אנו רוצים לחיות. החוט הדק המקשר אם כן בין 'המגדל' ו'המפעל', פורס 100 שנות יצירה בירושלים, ומקפל בה את ההצעה הירושלמית כל כך להתיך יצירה אמנותית ביצירת חברה, חיים ועיר.

 

ד"ר אלעד ירון אוצר התערוכה 'שטח הפקר' במפעל: בתור פעיל בעולם האמנות הירושלמי (במסגרת קבוצת בית ריק והמפעל), הייתי חלק מיצירה ענפה. תמיד תפסנו את עצמנו כחדשניים, וכמי שמנסים להיות רלוונטיים לציבור הרחב ולא רק לשדה האמנות. לצד פעילותי בשדה, אני גם חוקר של אמנות. כאשר שני תחומי העניין שלי התחברו יחדיו, התחלתי להביט בהיסטוריה של האמנות הירושלמית. הופתעתי מאוד לגלות שהפעולה שלי בשדה היא המשך של מסורת ארוכה. עוד יותר התפלאתי ללמוד שאני וכל חבריי לשדה לא הכרנו את המסורת הזו, שקשורה למה שעשינו באופן ישיר. מסורת שמסבירה למה היצירה בירושלים רלוונטית מאוד למשתתפי השדה כמו גם לציבור הרחב. אני מאושר שכיום קיים מקום כמו המפעל, שמאפשר לפצות על הפער הזה, ולספר מחדש את סיפורה של האמנות העכשווית בירושלים. ביחד הבנו שיש לנו משימה, לכתוב פרק חסר בתולדות האמנות הישראלית - אלו תולדות האמנות הירושלמית.

שעות פתיחה מגדל דוד מוזיאון ירושלים, רחבת ממילא:

א' 12:00-20:00

ב-ה ושבת 09:00-17:00

ו' 09:00-15:00

*הקופות פתוחות עד שעה לפני הסגירה

 

שעות פתיחה המפעל, רחוב המערבים 3, ירושלים:

א'-ה' 10:00-18:00

ימי ו' 10:00-14:00

 

  בגלריה במבנה הכניסה החדש במגדל דוד מוזיאון ירושלים, ובמבנה "המפעל", ייפתחו ב-7.3 צמד התערוכות "אסכולת ירושלים", המאפשרות לראשונה לצפות ברצף האמנות הירושלמית שהתגבשה לאורך  למעלה ממאה שנות יצירה, ובדימוי של העיר כפי שהוא משתקף ביצירתם של אמניה.

'רוח אבן' התערוכה הראשונה בצמד, מציגה את ראשיתה של האמנות העברית בירושלים עד לשנות ה-50 של המאה העשרים. זוהי תערוכת מחווה ל"ימי מגדל דוד", תערוכות האמנות העברית הראשונות בארץ ישראל אשר הוצגו בדיוק באותו מקום - מצודת מגדל דוד, לפני כמאה שנים. התערוכה השנייה המוצגת במפעל, מכונה "שטח הפקר", ומציגה אמנות עכשווית בירושלים משנות החמישים ואילך.

צילום נחמיש ברדשי

מאת שרית יוכפז

 

 

 

 

מבט נשי - סרטי נשים בסינמטק תל אביב במהלך חודש מרץ. מאת: שרית יוכפז

 

                                                            צילום שלי בגן הבוטני באווירת  מבט נשי

מבט נשי - סרטי נשים בסינמטק תל אביב

הקרנות בכורה וטרום בכורה לסרטים ישראלים ובינלאומיים, פוקוס ליוצרת אביגיל שפרבר, מחווה לבימאית גלינה יבטושנקו ועוד

במהלך חודש מרץ

לעמוד המרכז

תכנית "מבט נשי" המסורתית סביב יום האישה הבינלאומי תתקיים השנה בסינמטק תל אביב במהלך חודש מרץ. מעל 30 סרטים ואירועים של סרטים ודיונים של ועל נשים יוצרות.
מבחר סרטים ישראלים עלילתיים ודוקומנטריים בטרום בכורה , סרטים בינלאומיים בטרום בכורה ובהקרנות מיוחדות חינם למנויים, סרטים לסביים שעליהם אמון הפסטיבל הגאה.
במרכז התוכנית פוקוס על הבמאית, מפיקה, וצלמת אביגיל שפרבר שזכתה לאחרונה (יחד עם שרון לוזון) בפרס אופיר ובפרס הסרט הטוב בדוקאביב על סרטה "ענבל פרלמוטר אם זה נגמר".
בנוסף לסרט הזה יוקרנו עוד 6 סרטים ארוכים ו-3 סרטים קצרים שהייתה שותפה ביצירתם כבמאית/ צלמת/ מפיקה ויתקיימו שיחות ודיונים על יצירתה.

פוקוס אביגיל שפרבר – 7 סרטים ארוכים ועוד 3 קצרים  שהייתה שותפה ביצירתם. מבין הסרטים: תקופת מבחן - זוכה פרס הסרט הטוב דוק אביב 2014 ; אחותי בנצ'יה ; ענבל פרלמוטר – אם זה נגמר, זוכה הפרס הסרט הישראלי הטוב בפסטיבל דוק אביב. בתום ההקרנה תתקיים שיחה עם אביגיל שפרבר וחברות להקת "המכשפות" יפעת נץ ויעל כהן ; התליין - זוכה פרס הסרט הטוב ביותר בפסטיבל חיפה. זוכה פרס הסרט הטוב ביותר בתחרות פורום היוצרים הדוקומנטריים ; ארון הקודש - סדרת רשת דוקומנטרית על להט"בים דתיים בשלבים שונים בחיים, יוקרנו 7 פרקי הסדרה ; גוועלד - הקרנה בנוכחות אביגיל שפרבר ; האושר המוחלט ; חלאקה ; ארבע נכנסו לפרדס  - פרס הסרט העלילתי הטוב ביותר של ביה"ס "מעלה" לשנת 1998, פסטיבל הסרטים הישראלי, לוס-אנג'לס 1998, ניו-יורק 1999 ; סופרוומן - זוכה פרס הצילום הטוב ביותר דוקאביב 2013


                                                                 
 עד שתחזור באדיבות יונייטר קינג
.


סרטים ישראלים בטרום בכורה: הילה – בבימויה של מיכל בת אדם, בתום ההקרנה תתקיים שיחה עם מיכל בת-אדם ; 10 חודשים – בבימויו של עידן הובל. בתום ההקרנה תתקיים שיחה עם הבמאי עידן הובל והשחקניות שירי גדני ועידית טפרסון ; עד שתחזור – בבימוים של שרי אזולאי תורג'מן. בתום ההקרנה תתקיים שיחה עם שרי אזולאי תורג'מן.

 

סרטים בינלאומיים בטרום בכורה: הכפתן הכחול - זוכה עשרות פרסים, ביניהם פרס הביקורת בפסטיבל קאן. טרום בכורה באדיבות סרטי נחשון ; ריאליטי - זוכה בפרס הסרט הטוב בתחרות "רוח החופש" פסטיבל קולנוע ירושלים 2023

 

ובין הסרטים הנוספים:  מטפלות בעניינים - הקרנה+הרצאה של ד״ר אסף רגב ; איך לעשות סקס - זכה בפרס הגדול במסגרת מבט מסוים בפסטיבל קאן ; מוסקבה אינה מאמינה בדמעות + הרצאה של לנה רוסובסקי "בגיל 40 החיים רק מתחילים" - ניתוח עכשווי של הדמויות הנשיות בסרט האייקוני של הקולנוע הסובייטי. ציפורה ורחל לא מתות בתום ההקרנה ב-8/3 תתקיים שיחה על טראומה ותקווה עם היוצרות תהל רן (גיבורת הסרט, וכן סופרת, משוררת, שחקנית, כלת פרס ראש הממשלה על פעילותה למען ילדים ונוער בסיכון וזוכת פרס רוזנבלום) והבמאית הדר מורג.  וישניאק - בתום ההקרנה תתקיים שיחה עם הבמאית לאורה ביאליס




                                             באדיבות אביגיל שפרגר-  סרט- למוטר אם זה יגמר

רודאו - זוכה פרס מיוחד של חבר השופטים במסגרת מבט מסוים בפסטיבל קאן 2022 ;  בלו ג'ין - מועדון TLVFest  ; ריקוד חגיגי – מועדון  TLVFest ; מאסטר-סיס – בבימויה של נגה סטולר. בתום ההקרנה ב-10/3 תתקיים שיחה עם הבמאית ועם גיבורת הסרט ;  אלוהים אתה שם? זאת אני מרגרט - סרט עטור שבחים המבוסס על רב המכר ההיסטרי של ג’ודי בלום ; לילה ירוק – מועדון TLVFest ; פיגוע ללא מחבל – בבימויו של רוני לבנה. בתום ההקרנה תתקיים שיחה עם ד"ר אריאל ליבנה תחקירן הסרט ;  מרינט – מועדון ; TLVFest עו"סיות במלחמה – בבימויה של ציפי קרליק, ב12.3 תערך שיחה עם הבמאית וגיבורות הסרט

מומלץ.

יום שני, 26 בפברואר 2024

טיול טבע במורדות הגולן בעקבות פריחת התורמוסים מאת: שרית יוכפז

 



טיול טבע במורדות הגולן בעקבות פריחת התורמוסים מאת: שרית יוכפז

 

לאור מזג האוויר הנעים הצפוי השבוע, ממליצה רשות ניקוז ונחלים כינרת על טיול טבע במורדות הגולן, במסלול יפיפה עם נוף עוצר נשימה, במהלכו ניתן ליהנות מפריחת התורמוסים הכחולים (צבע הפריחה שונה מהתורמוסים הסגלגלים בשאר חלקי הארץ) הנמצאת בשיאה, באזור שמצפון לעין תינה ומדרום לקיבוץ גונן.





פריחת התורמוסים הכחולים במורדות הגולן


המלצה-לשלב מסלול רגלי בעין תינה ותצפיות על התורמוסים הפורחים במרבדים במורדות הגולן לאורך כביש 918.


איך מגיעים? בצומת מחניים פונים לכביש 91 לכיוון הגולן, וממשיכים בנסיעה ישרה מספר דקות עד שמגיעים לצומת גדות (צומת טי), בה פונים לכביש 918 לכיוון גונן. חוצים את גשר הפקק, וממשיכים בנסיעה צפונה. מעט לאחר סימון הקילומטר ה-23, פונים ימינה בעיקול גדול של הכביש, לעבר רחבת עפר גדולה בכניסה לעין תינה, שם ניתן להחנות את הרכב.


תיאור המסלול: צועדים בדרך העפר לעבר עצי האקליפטוס ובריכות המים, משם ממשיכים במים רדודים במעלה הזרימה עד למפל עין-תינה היוצא מצינור בזרימה עוצמתית המתנפצת על סלעי בזלת. ההליכה בקטע זה מאד אתגרית לעונה זו של השנה ובהחלט מומלץ להסתפק בביקור בבריכות התחתונות בלבד. עין תינה זוכה לטיפול וטיפוח מסור לאורך כל השנה במסגרת פרויקט שומרי הנחל של רשות ניקוז ונחלים כינרת, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים, במסגרתו תלמידי בית ספר רמת כורזים דואגים לטיפוח הנחל לאורך השנה בסיוע מועצות אזוריות מבואות החרמון וגליל עליון.

 

שבים אל הרכב באותו שביל המוביל לבריכות. משם מומלץ להמשיך בנסיעה איטית לאורך כביש 918 ולהתרשם ממרבדי פריחה עצומים הצבועים בכחול עמוק של תורמוס ההרים. אפשר לעצור את הרכב ברחבה קטנה ליד הכניסה לנחל חמדל, כמה ק"מ צפונית לעין תינה.

 

תרְמוּס הֶהָרִים (שם מדעי: Lupinus pilosus) הוא ערך טבע מוגן בישראל הפורח בסוף החורף ובאביב.

תפרחת הצמח בולטת למרחוק בצבע כחול-עמוק. מרבדים גדולים של תורמוס ההרים נגלים במורדות הגולן. הינו שונה משאר מיני התורמוס בצבעי הפרחים שלו שהוא כחול-כהה (לעיתים בגוון סגול) לעומת לילך-בהיר בתורמוס ארצישראלי ולבן עד לילך-כחלחל בתורמוס תרבותי.

 


קרדיט צילום סטילס: פיה אגמון-שמרר
מאת שרית יוכפז

"צעיפים מדברים" #4 "BEYOND THE VEIL" יתקיים בית גבריאל מאת שרית יוכפז

 

"צעיפים מדברים" #4  "BEYOND THE VEIL"                     

            18.2.24-17.3.24  מאת שרית יוכפז

צעיפים מדברים -BEYOND THE VEIL , הינו פרויקט אמנות בינלאומי מתמשך, בהשתתפות כ- 100 אומניות מחמשת היבשות. ביניהן אומניות פלסטיות, סופרות, משוררות, מאיירות, מעצבות ופעילות חברתיות המביעות באמצעות צעיפים אמנותיים את הקריאה להעצמה נשית.

הפרויקט נולד בעקבות מפגש מרתק בירדן בשנת 2018 בין האוצרת איריס אלחנני לאומנית מטוניס שעסק ביחסי החברה לנשים פורצות דרך בחברות מסורתיות המצוות על נשים לכסות את גופן, לבין התייחסות המערב לנשים אלו שלמרות היותן פורצות דרך, עדיין מעוניינות לשמור על המסורת התרבותית שלהן באמצעות קוד לבוש המקובל בחברה המסורתית. בהשראת מפגש זה יצרו איריס אלחנני ודורון פולק את התערוכה הראשונה לכבוד הביאנלה בוונציה בשנת 2019 ,התערוכה הספיקה להציג בפאריס ובפולין ונעצרה עקב מגפת הקורונה .

בעולם, שבו מסורות ונורמות חברתיות הסתירו זה מכבר את קולן ואת הפוטנציאל של נשים, "צעיפים מדברים " מתגלה כעדות אמנותית רבת עוצמה לחוסן והיצירתיות של האומניות אשר רתמו את הכוח הסמלי של הצעיף כדי להעביר מסרים של הגדרה עצמית, שוויון ושחרור. הצעיף, שנראה באופן מסורתי כסמל של צניעות והסתגרות כאחד, הפך למדיום של שחרור וביטוי עצמי על ידי האומניות הבאות מרקעים תרבותיים שונים ומגוונים.

"צעיפים מדברים"  #4 בבית גבריאל , תערוכה מתחדשת אשר תציג לראשונה בישראל, חלק מהיצירות שהוצגו בביאנלה בוונציה לצד יצירות חדשות של אומניות מהעוטף - לימור צרפתי מקס , נדין בר נוי , אומניות מקומיות ובהן - נועה יקותיאלי, עליזה אולמרט, רותי הלביץ כהן, סיגלית לנדאו, רוני טהרלב , דניאלה וקסלר, מיכל פורר, עדינה קיי, ברכה גיא, תרצה ולנטיין, אורלי אפל, טל טנא צ'צ'קס , הילה לזר בז'ה , נחמה גולן, רויטל ארבל, כרמית ויצמן, ניצה גנוסר. כמו כן משתתפות בתערוכה גם אומניות ערביות ישראליות מאגודת אמני איבדע, אומניות אבורג'יניות מאוסטרליה, משבט המסאי בקניה, מאנגולה, מארגנטינה, ארה"ב ,פולין, ושלוש אומניות אירניות המתייחסות למאבק הנשים ומעמדן בחברה האירנית, שנוצרו בעקבות מאבק הנשים באירן ועוד.  

שיטוט בתערוכה מפגיש את הצופה עם מגוון של סגנונות אמנותיים, טכניקות ונקודות מבט. כל יצירת אמנות מייצגת פן מובהק של המאבק המתמשך למען זכויות נשים וחופש הבחירה. באמצעות האמנות שלהן, נשים אלו פורצות את מעטה הדממה, ודורשות להישמע!                           באמצעות קלידוסקופ של מדיומים הכוללים ציור, פיסול, צילום ומדיה מעורבת, האומניות הללו מבטאות את החוויות, החלומות והרצונות שלה .הצעיף הופך לקנבס לחקירה של השפעה המורכבת של זהות, תרבות, דת ומגדר.

התערוכה פתוחה לקהל הרחב בין התאריכים 18.2-17.3.24 בכל ימות השבוע בין השעות      10-22:00 הכניסה חופשית.

אירוע הפתיחה- 24.2.24 יום שבת בשעה 11:00 בהשתתפות הרקדנית היוצרת שרון הללי אסא והמוזיקאי אייל ציפור פרידמן.

שיח גלריה- 8.3.24 יום שישי בשעה 11:30 בשת"פ עם העמותה לחקר אמנות נשים ומגדר בישראל בנושא "סולידריות קראפטיביזם ואמנות נשים".  

בית גבריאל , בכנרת, הוא מקום מפגש מיוחד ומקור הנאה ותרבות לאנשי העמק והסביבה, הפעיל  7 ימים בשבוע כמרכז תרבות אזורי הנותן מענה לתושבי הצפון מבית שאן, סובב כנרת ועמק הירדן, רמת הגולן, גליל עליון וגליל תחתון, טבריה ויישובי הסביבה וכן מהווה מקום אטרקטיבי לתושבים ולאורחים  מכל רחבי הארץ. טלפון- 04-6751175

צילום שולה טיבר

מאת שרית יוכפז

ב 18.3 תיפתח ועידת ישראל לכלכלה ירוקה שתכנס אליה את בכירי המשק כדי לדון בהזדמנויות לפיתוח וחיזוק הכלכלה הירוקה בישראל. מאת שרית יוכפז

 



ב 18.3 תיפתח ועידת ישראל לכלכלה ירוקה שתכנס אליה את בכירי המשק כדי לדון בהזדמנויות לפיתוח וחיזוק הכלכלה הירוקה בישראל. מאת שרית יוכפז



מיליארדים יושקעו בכלכלה ירוקה בישראל-

ועידת ישראל לכלכלה ירוקה יוצאת לדרך ותציג את הפרויקטים הגדולים במדינת ישראל

מדינת ישראל והכלכלה הישראלית נמצאים כבר למעלה מחמישה חודשים במלחמה והתוצאות באות לידי ביטוי בנזקים לסביבה ובמשבר כלכלי עמוק אליו נכנס המשק הישראלי. בתוך כך, עשרות מומחים ובכירים יתכנסו יחד בפעם הראשונה, במסגרת ועידת ישראל לכלכלה ירוקה   וינתחו את המשבר הקשה בתולדות המדינה במטרה לספק פתרונות איך להחזיר את המשק לצמיחה.

גיל ליבנה, מנכ"ל איגוד ערים דן (פארק המחזור חירייה) ונשיא ועידת ישראל לכלכלה: "מלחמת "חרבות ברזל" הביאה עימה אתגרים כלכלים גדולים מאוד וזאת לצד משבר האקלים העולמי שדורש פתרונות מיידיים לצמצום הנזקים. אנחנו חייבים להבין שההשקעה בכלכלה ירוקה חשובה כפליים לסביבה ולכלכלת ישראל. הורדת דירוג האשראי של ישראל מחייבת אותנו לחשוב אחרת ולהשקיע משאבים לפיתוח כלכלה ירוקה כדי להחזיר את המשק לצמיחה".

ועידת ישראל לכלכלה ירוקה תתקיים ב  18/3/2024  בסימן ״החזרת מדינת ישראל לצמיחה״.

במרכז הכנסים "AVENUE"   שבקריית שדה התעופה ( איירפורסט סיטי)

לפרטים והרשמה: https://mashov.group

ועידת ישראל לכלכלה ירוקה היא הגדולה והמקיפה בתחום. לצד העיסוק במשבר האקלים העולמי והתחממות כדור הארץ, מלחמת חרבות ברזל הציבה בפני ענפי הכלכלה השונים, קשיים וההתמודדויות חדשות המחייבים פעולות לקידום כלכלה ירוקה בישראל. כך למשל,  מנהלת תקומה שמתחילה לבנות מחדש ולשקם את יישובי העוטף תעשה זאת תוך שימוש בעקרונות בנייה ירוקים, עידוד טכנולוגיות המסייעת לצמצום נזקי ההתחממות הגלובאלית בתעשייה הישראלית, הרחבת מתקני המחזור במדינת ישראל ועידוד אכיפה מוגברת בתחום. בוועידה הקרובה יפגשו בכירים ומומחים בתחומי איכות הסביבה, הכלכלה הירוקה והעסקים וינתחו יחד את המשבר הקשה שמדינת ישראל חווה בימים אלו ויעלו פתרונות אופרטיביים שיועברו בתום הועידה אל משרדי הממשלה והגורמים הרלוונטיים לכך.

וועדת ישראל לכלכלה תכלול פורומים משותפים בתוכנית "שולחנות עגולים" בנושאים שונים בהם: חינוך סביבתי, מחזור פסולת חקלאית, מחזור, תחבורה ירוקה, רגולציה סביבתית, התייעלות   אנרגטית, בניה ירוקה ועוד.  כמו כן, יתקיימו בוועידה פאנלים ודיונים מרכזיים בהשתתפות מקבלי החלטות ומובילי דעה בחברה הישראלית, ראשי התעשייה, ראשי רשויות, מנהלי קיבוצים ומושבים, חקלאים , מנהלי מחלקות איכות הסביבה ברשויות ומנהלי מפעלים אנשי ממשל, בכירי המשק והכלכלה, משקיעים, יצואנים, יבואנים, רשתות שיווק, חוקרים, אנשי פיתוח, אנשי תקשורת ואקדמיה.

הועידה שתתקיים בהשתתפות בכירי המשק תנגיש בפני יזמים, משקיעים וסטארטאפיסטים את ההזדמנויות הקיימות לחיזוק ופיתוח כלכלה ירוקה בישראל. כך למשל משרד המים והאנרגיה הודיע השבוע כי הוא יקדם השקעות בהיקף של 40 מיליארד שקלים במשק החשמל, הגז הטבעי והמים בכדי לתת תמריץ לצמיחת המשק. כמו כן מנהלת תקומה תשקיע כ 19 מיליארד שקלים בשיקום ובניית יישובי העוטף וזאת לצד השקעות גדולות של צה"ל במסגרת מעבר בסיסי המודיעין לנגב.  

בין המשתתפים בוועידה: השרה להגנת הסביבה עידית סילמןבני ביטון ראש עיריית דימונה וסגן יו"ר המרכז השלטון המקומיליאור שמחה מזכ"ל התנועה הקיבוציתח"כ ליאור שוסטר תושב  העוטף ולשעבר שר החקלאות, אלון יפרח, ראש מנהלת מעבר צה"ל לנגב, בכירים ונציגים מהתאחדות התעשיינים, מנהלת תקומה, ארגוני חקלאות, חברות קלינטק, נציגי תנועות המושבים, תאגידי מים, נציגי חברות עירוניות, חברות סטארט אפ בתחומי המחזור, מים, אנרגיה ועוד.  

עוד בועידה יתקיים טקס הצעירים המובילים בכלכלה בו יוכרזו 40 היזמים הצעירים בתחומי הכלכלה הירוקה והסביבה השונים וכן טקס GREEN TEN לשנת 2024 בו יוענקו אותות לעשר חברות, משקים, מושבים וקיבוצים ירוקים.

את הועידה מובילה חברת "משוב גרופ" עם ותק של 35 שנה ברציפות בועידות וכנסים בתחום. חברת "משוב גרופ" מארגנת בהצלחה גדולה בכל שנה את התערוכה הבינלאומית קלינטק שמציגה בכל שנה טכנולוגיות המסייעות לפתור את בעיית התחממות כדור הארץ, המחסור העולמי ההולך וגובר במים, זיהום האוויר וכדומה.

יענקל'ה מוסקוביץ, מנכ"ל מנכ"ל מי רמת הנגב:

 "אנחנו בצו 8 להצלת הכלכלה הירוקה בישראל. מדובר בתחום שהוזנח במשך שנים ומהווה חזית לחימה לא פחות חשובה מהלחימה על ביטחון המדינה.  בוועידה הקרובה נתמקד באתגרים הרבים איתם מתמודד הענף ונדרוש מהממשלה לפעול באופן מיידי להגנה על הסביבה שלנו ועל פיתוח כלכלה ירוקה איתנה לשמירה על עתידנו".

בצילום גל ליבנה נשיא ועידת ישראל לכלכלה צילום באדיבות איגוד ערים דן

מאת" שרית יוכפז