יום חמישי, 27 ביולי 2023

בנוער העובד והלומד מלמדים בני נוער על תולדות המדינה באמצעות מחנה קיץ המדמה את פעולות המחתרות הציוניות בארצות ערב. מאת: שרית יוכפז

  



רבותיי ההיסטוריה חוזרת

בנוער העובד והלומד מלמדים בני נוער על תולדות המדינה באמצעות מחנה קיץ המדמה את פעולות המחתרות הציוניות בארצות ערב

החניכים יחזרו אחורה בזמן, לשנת 1950, יפגשו את מנהיגי הקהילות בעיראק, מצרים, תוניסיה ומרוקו, יחוו לעומק את הסיפורים, החוויות והאתגרים של אנשי המחתרת יתנסו בבנייה מחנאית, ולבסוף יידמו עלייה לארץ והקמת ישוב חדש בישראל!

מדי שנה מקיימת חטיבת בני המושבים בנוער העובד והלומד מחנה קיץ עם יותר מ1500 משתתפים בקרב שכבות ד'-ו' מהמועצות האיזוריות. החניכים יוצאים ל3 ימים ביער כפר החורש, בית הקיץ התנועתי, ונכנסים ל'עולם מקביל'. הם מגיעים לנקודה מכרעת בהיסטוריה של העם היהודי, נכנסים לדילמות העבר, פוגשים דמויות היסטוריות וצריכים להצליח במשימה. המשימה יכולה להיות יציאה ממצרים, הקמת יישובי חומה ומגדל, העפלה לארץ ועוד.


השנה, התקבלה החלטה למקד את נושא המחנה בסיפורן של המחתרות הציוניות שפעלו בארצות ערב. בין השנים 1940-1960 (בעיקר) חלה תנועה עצומה של יהודים מקהילות מקומיות בארצות ערב לישראל הצעירה. פעולות העלייה התקיימו בסתר, לרוב תחת עוינות מצד השלטונות. צעירים בקהילות התארגנו יחד במפקדות סודיות ומיקדו את פעולתם בשלושה צעירים מרכזיים: חינוך ציוני לקהילה היהודית, הגנה ביטחונית על הקהילה, פתיחת נתיבי עלייה לארץ.

כחלק מהמחנה, עברו המדריכים והרכזים גם הם הכנה רעיונית ובה הם נפגשו עם סיפורי העלייה של המשפחות שלהם, ואף פגשו פעילי מחתרת ותיקים מארצות ערב.

 

לומדים תוך כדי משחק והפעלות

החניכים יחזרו אחורה בזמן, לשנת 1950. המחנה יתחלק ל4 – קהילת יהודי מרוקו, יהודי עיראק, יהודי מצרים ויהודי תוניסיה. שם, יפגשו החניכים את מנהיגי הקהילה (מדריכים כמובן) וייפגשו בדילמה – האם להקים מחתרת? האם להיאבק כדי לעלות לארץ? האם לעמוד אל מול השלטונות המקומיים? האם לבחור בציונות?

החניכים ייכנסו לעולם המחתרת הסודי מתחת לעיניהן העוינות של נציגי השלטונות (גם הם המדריכים, אשר יפטרלו ויחפשו אחר כל פעילות חשודה), ויחוו לעומק את הסיפורים, החוויות והאתגרים של אנשי המחתרת – איך לחנך לציונות? איך להגן על הקהילה? איך להיות בקשר עם הארץ ולפתוח נתיבי עליה. כל החוויות האלה יבוטאו במחנה קיץ לבני נוער צעירים – בנייה מחנאית בסנאדות, א"ש לילה, פעילויות ספורט ומשחק, תחרויות, הצגות, שירים וכו'.

המחנה מסתיים במעמד עלייה לארץ ומשם – הקמת ישוב חדש בישראל!

 

למה דווקא יהדות ערב?

סיפור ערכי וחשוב בהיסטוריה של העם היהודי, סיפור שזכה ל'תהודה מועטה' במשך שנים ארוכות אל מול סיפורי עליה וציונות אחרים. הבחירה לשים אותו במרכז מחנה ארצי וגדול (בנוסף לסיפורים אחרים) מרחיבה את האתוס הציוני. מעבר לכך, סיפור שקשור באופן אישי ושורשי לחיי החניכים והיישובים. סיפור שיש בו ציר היסטורי שמגיע עד לחטיבת בני המושבים היום – המחתרות הציוניות הובילו לעלייה של מאות אלפי יהודים מארצות ערב, שרבים מהם הקימו את מושבי העולים בהם אנו מדריכים מאז ועד היום.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה